Dit keer hebben de LCB-leden Den Haag ontdekt door middel van een fietstour van Cycle and the City (CATC). Alphons de Wit heeft de teksten onder de foto’s gemaakt.
Zelfs de bustocht had een educatief karakter. Het gezelschap van rond 40 ondernemers en partners vergaapte zich aan de stad Den Haag en vooral aan de Schilderswijk met zijn kleurrijke multi-culti bewoners. Hartje Den Haag, onder de Haagsche toren werden we ontvangen door Sylvester van Oel, die bij toeval tot de oprichting van zijn unieke bedrijf was gekomen. Het hele feest begon natuurlijk bij het beeld Haagse Harry. Sylvester reeg de ene smakelijke anekdote aan de andere. Bij leven zou Harry ongetwijfeld ‘Kâp Nâh! Lekkâh belangrèk’ hebben uitgeroepen.
Er volgde een tocht langs de highlights van Den Haag, plaatsen waar je normaal gesproken met een noodgang aan voorbij gaat, werden door Sylvester op een unieke manier tot leven gebracht. De deelnemers werden er actief bij betrokken. Met een simpele ketting en een nepkroontje werden de heer Van Assendelft en mevrouw Chasseur tot leven geroepen in het hof voor het Spaanse Hof.
Na een stuk Haagse kakker en een echt Haagse plasticje hazelnootlikeur kon in de Oude Molstraat bij hoge uitzondering een blik worden geworpen in de schuilkerk van de broeders. De broeders hebben een mooie bron van inkomsten gevonden in het brouwen van broederbier, bier dat er bij iedereen inging als koek.
Vervolgens kreeg iedereen een gouden fiets. Aardig bedacht, want die fietsen kun je gewoon zonder slot in de stad neerzetten. Vanwege de herkenbaarheid blijft iedereen er wel van af. Op de fiets werden de wat verder gelegen bijzonderheden bezocht.
In het Montmartre van Den Haag werd in de Kleine Witte, de tegenhanger van de grote sociëteit de Witte aan het Plein, een geweldige kippendij saté met geserveerd. Dat moet een kip geweest zijn met turbodijen. De tocht leidde onder meer langs een begijnhof, het Vredespaleis en het werkpaleis van de Koning op het Noordeinde. En altijd weer was er Sylvester die met grappen en grollen een extra dimensie aan de gebouwen toevoegde.
Aan het eind werd de Posthoorn aan het Lange Voorhout aangedaan voor een bakkie en de uitleg van Sylvester over het vaste tafeltje van Pieter van Vollenhoven en Margriet, de muur waaraan kamerleden hun kamervragen maken.
Het slot van de tocht was hilarisch, in het smalste steegje van Den Haag moesten alle deelnemers met hun fiets naar binnen het café in. Eén voor één werden de fietsen tegen een smalle trap opgetrokken en op de eerste etage gestald. En toen was er tot slot een heerlijke al dan niet alcoholische versnapering.