Beste LCB-leden,

Tijdens de Kerstborrel bij Priva is door Arie Dijkstra gesproken over Jarikin, de familiestichting van Jan Prins, die projecten opzet in Haïti. Projecten waarvan je weet dat het geld dat je doneert, 100% terecht komt op de plek waar het nodig is.

Persoonlijk vind ik dat heel belangrijk: ik wil weten waar mijn gedoneerde geld terechtkomt. En die ‘kleinere’ initiatieven door mensen met mogelijkheden en een groot hart zorgen dat het geld besteed wordt aan het doel waar je het voor geeft.

Rond de Kerstperiode, toen ik ook nog een goed doel zocht om te steunen, kwam ik onder meer Wakibi tegen. Ik las daarover in de krant.

Wakibi is niet een goede doeleninstelling zoals bijvoorbeeld Jarikin, maar een organisatie die initiatiefrijke ondernemers in ontwikkelingslanden ondersteunt met microkredieten. Die ondernemers krijgen de mogelijkheid zich via Wakibi te presenteren en geld te vragen voor hun project.

Feitelijk verstrek je dus een lening aan een ondernemer in een ontwikkelingsland. Die ondernemer kan met het krediet bijvoorbeeld een koe kopen om zijn land makkelijker te kunnen bewerken, waardoor hij een grotere oogst behaalt en daarmee een groter inkomen. Met dat grotere inkomen kan hij weer wat investeren, maar vooral ook zijn levensomstandigheden en die van zijn familie verbeteren.

Op de website van Wakibi stellen de ondernemers zich voor en leggen zij uit waar zij het geld voor nodig hebben. Je kunt dus kijken welke projecten je aanspreken en daar een lening aan verstrekken. Zelf heb ik vier leningen verstrekt aan vier ondernemers in vier totaal verschillende branches, in vier verschillende werelddelen. En ik word daar helemaal blij van!

Het gaat iedere keer om een bedrag van € 25,– per project. Ongelofelijk dat je met dit bedrag kunt bijdragen aan het verbeteren van de omstandigheden van mensen (medeondernemers) in ontwikkelingslanden.

Wakibi is ook zo’n organisatie waarbij 100% van het geld dat je als lening verstrekt, bij de ondernemer terecht komt. Dat wordt op de website goed uitgelegd.

Ik denk dat wel duidelijk is geworden dat ik Wakibi een warm hart toedraag en dit initiatief graag onder jullie aandacht breng. Laten we als ondernemers onze medeondernemers in ontwikkelingslanden steunen, die daarmee de kwaliteit van hun leven (en dat van hun gezin) verbeteren. Neem eens een kijkje op www.wakibi.nl. Zeker weten dat je net zo enthousiast wordt als ik!

En nu even de laatste stand van zaken met betrekking tot mijn leningen. Alfredo Javier uit Ecuador die erwten teelt en daarvoor spullen moest kopen, heeft zijn eerste aflossing van € 1,25 aan mij gedaan. Dat is toch helemaal gouwd!!

Hartelijke groet,

Astrid Bavius
astrid@baviusboekhouden.nl